Alocațiile lunare pentru acces la educație vor fi neimpozabile
29.04.2024

Pentru sporirea accesului la educație a elevilor din instituțiile publice de învățământ general cu un număr mai mic de 50 de elevi, părinții sau reprezentanții legali ai cărora decid înscrierea elevului în altă instituție publică de învățământ primar sau secundar general, urmează a fi stabilită o alocație lunară, mărimea acesteia și modul de acordare fiind reglementate de Guvern.

 

Prevederea este parte a proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative votat de Parlament în lectura II în ședința din 26 aprilie. Acesta vine cu noi norme atât în Codul educației, cât și în Codul fiscal.

 

Astfel, alocațiile prenotate, fiind stabilite drept venituri neimpozabile, urmează a fi incluse în art. 20 din Codul fiscal (lit. d9). Potrivit proiectului, mijloacele financiare vor fi acordate pe un termen de doi ani (cu suspendarea pe perioada lunilor iunie-august inclusiv), calculat de la data înscrierii elevului în noua instituție de învățământ primar sau secundar general.  Totodată, în scopul menținerii cadrelor didactice în sistem, instituțiile de învățământ cu un număr de până la 50 elevi de asemenea vor obține alocațiile necesare.

 

Actele subnormative necesare urmează a fi elaborate de Guvern în termen de două luni de la întrarea în vigoare a legii aprobate.