ТFSP 20: achitările vor fi efectuate la conturile agențiilor teritoriale de asistență socială
30.04.2024

Serviciul Fiscal de Stat a elaborat proiectul de modificare a Ordinului nr.53/2022, prin care au fost aprobate Darea de seamă privind taxele în Fondul de susținere a populației (Forma TFSP 20) și Instrucțiunea privind modul de completare și de prezentare a acesteia.

 

Necesitatea intervențiilor derivă din modificările operate prin Legea nr. 63/2024 în Legea Fondului de susţinere a populaţiei nr. 827/2000 (au intrat în vigoare din 4 aprilie curent), potrivit cărora plata suplimentară obligatorie1 la casele de schimb valutar și la băncile licențiate care desfășoară activitate de schimb valutar în numerar cu persoane fizice, inclusiv prin intermediul aparatelor de schimb valutar,  urmează a  fi achitată la conturile trezoreriale ale agențiilor teritoriale de asistență socială și la conturile trezoreriale ale structurilor responsabile de asistență socială din municipiul Chișinău și din unitatea teritorială autonomă Găgăuzia. Până la punerea în aplicare a acestei norme plățile erau virate la conturile trezoreriale ale bugetelor locale de nivelul al doilea, în funcție de amplasarea localității.

 

Respectiv, proiectul ordinului SFS vine cu modificări în denumirea instituţiei bugetare destinatare a plăților, precum și a denumirilor unităților administrative-teritoriale care se află în raza de deservire a Agenţiilor teritoriale de asistenţă socială.

 

Amintim, la 25 aprilie au intrat în vigoare și modificările operate de Ministerul Finanțelor în Ordinul nr. 125/2023, fiind aprobate noile coduri IBAN pentru virarea taxei la cumpărarea valutei de către persoanele fizice.

 

Având în vedere că Forma TFSP 20 se prezintă lunar, până la data de 25 a lunii următoare lunii de gestiune, modificările vor intra în vigoare la data publicării ordinului aprobat în MO, fapt despre care vom informa  publicul.

_____________________________________________________________

1 în cuantum de 0,1% din suma achitată la cumpărarea de către persoanele fizice a valutei străine și a cecurilor de călătorie în valută străină contra mijloace bănești în numerar).