Facilitățile stabilite pentru realizarea AGGRI au intrat în vigoare
30.04.2024

Hotărârea Guvernului nr. 258/2024, prin care a fost aprobat Regulamentul cu privire la modul de aplicare a facilităților fiscale și vamale la importul și/sau livrările de mărfuri și/sau servicii destinate implementării proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură”, a intrat în vigoare pe data de 25 aprilie, documentul fiind publicat în MO.

 

Actul normative stabilește reglementări pentru:

  •  aplicarea scutirii de TVA fără drept de deducere, de accize, de taxa vamală, de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale, de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului la importul de mărfuri și/sau servicii destinate implementării proiectului;
  • aplicarea scutirii de TVA. cu drept de deducere, de accize, de taxa pentru mărfurile care, în procesul utilizării, cauzează poluarea mediului la livrările de mărfuri și/sau servicii destinate implementării proiectului.

 

Potrivit Regulamentului, entitățile care efectuează livrări scutite de TVA cu drept de deducere ale mărfurilor şi/sau serviciilor destinate implementării proiectului, vor beneficia de dreptul la restituirea TVA.

 

În același timp, sumele taxei pe valoare adăugată achitate de către donatori, implementatori sau de beneficiarii proiectului pentru procurările efectuate pe teritoriul RM și destinate realizării proiectului până la intrarea în vigoare a regulamentului vor fi restituite acestora în baza facturilor fiscale şi documentelor ce confirmă achitarea TVA. Acestea vor fi prezentate la SFS împreună cu cererea de restituire a respectivei taxe.

 

Hotărârea Guvernului nr. 258/2024 poate fi consultată în MO nr. 184-187.